• 20 Jun 2024 | 13 Zulhijah 1445

Orang Yang Sabar Orang Yang Berjaya

MARANG, 5 November - "Sabar ertinya mencegah. Jika kita dapat bersabar, itu merupakan kejayaan bagi kita. Sabar ini berkat, tiada dalam sifir ekonomi dan tiada pula dalam ilmu barat",

Itulah secebis ayat yang boleh penulis ambil sebagai perkongsian bersama. Perkongsian itu disebut dalam Kuliah Dhuha Mingguan oleh Ketua Penyelia institut Modal insan Terengganu Sejahtera (iMiTS) Parlimen Marang, Ahmad Maarof Ismail.

“Sabar ini mempunyai beberapa tingkatan. Antaranya ialah sabar dalam melakukan ketaatan kepada Allah dan ibu bapa. Samaada dalam percakapan, sewaktu berdoa mahupun semasa memimpin keluarga kita. Manakala sabar dalam kemaksiatan pula adalah menjauhi larangan Allah,"katanya.

Beliau menjelaskan lagi, ada musibah yang Allah beri kepada kita berbentuk kelaparan, kekenyangan ataupun kerenah orang” .Lalu memberikan kata hikmat iaitu 'la taghdob' (jangan marah), sabar itu sebahagian daripada iman.

"Manakala sabar itu sinaran yang Allah kurniakan cahaya pada mata hatinya. Sesiapa yang bersabar Allah akan gantikan dengan yang lebih baik", katanya dengan riak yang ceria.

"Di samping itu, nilai kesabaran itu telah banyak ditunjukkan oleh para sahabat terutamanya dalam peperangan yang berlaku. Banyak ayat tentang sabar ini terkandung dalam Al-Quran," katanya.

"Seterusnya hikmah sabar itu adalah kerana Allah mahu mengampunkan dosa hambanya, seterusnya melorongkan jalan ke syurga, dan mahu bersama orang yang sabar serta Allah memelihara 'asbab' kesabaran kita,"katanya..

Ahmad Maarof juga sempat mencelah berceritakan kisah yang berlaku pada zaman Rasulullah  s.a.w. berkisarkan tentang kesabaran yang diharungi oleh lima orang Rasul Ulul Azmi.

“Sabar itu sinaran cahaya, apabila kita tetap dalam sifat kesabaran. Allah akan menilai kesabaran tersebut, Allah akan beri kejayaan kepada mereka iaitu orang yang bersabar".katanya.


Tag: