• 19 Mei 2024 | 11 Zulkaedah 1445

PAS Sokong Mana-Mana Calon Wakili PN

KUALA TERENGGANU, 22 April - PAS menyokong mana-mana calon yang akan diputuskan untuk mewakili Perikatan Nasional (PN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu, 11 Mei ini.

Naib Presidennya, Dato Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, PAS terbuka untuk menerima siapa sahaja menjadi calon dan akan memastikan jenteranya turun untuk membantu kempen calon tersebut demi memastikan kemenangan PN.

"Sudah tentu, PAS akan kerahkan jentera kerana yang akan bertanding nanti adalah PN, daripada parti mana sekalipun itu akan diputuskan oleh kepimpinan dalam mesyuarat khas PN petang ini.

"Mesyuarat berlangsung di Kuala Lumpur untuk membincangkan secara terperinci mengenai calon yang akan dipilih.

"Namun, saya tak pasti sama ada mesyuarat akan terus umum nama calon atau ada satu majlis pengisytiharan yang lain untuk umumkannya...bergantung kepada ketetapan mesyuarat petang ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas istiadat pembukaan penggal kedua Dewan Undangan Negeri Terengganu ke-15 di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Sementara itu, Ahmad Samsuri yakin dengan momentum positif PN untuk memenangi PRK tersebut berdasarkan data-data dan respons semasa, kemenangan adalah berpihak kepada PN sehingga kini.

"Kajian sikap yang kita buat bagi pihak PN sendiri dan kajian daripada pihak luar termasuk Merdeka Centre juga menunjukkan populariti kerajaan negeri yang ada di Selangor dan Kerajaan Pusat agak menurun.

"Itu menjadi 'plus point' pada kedudukan PN untuk mencalonkan individu yang terbaik di PRK Kuala Kubu Baru nanti," katanya.

PRK DUN Kuala Kubu Baharu diadakan susulan kematian penyandangnya, Lee Kee Hiong pada 21 Mac lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan PRK DUN Kuala Kubu Baharu pada 11 Mei ini dan 27 April sebagai hari penamaan calon.

Hari pengundian awal pula ditetapkan 7 Mei ini dengan tempoh berkempen selama 14 hari.

Pada pilihan raya negeri tahun lalu, mendiang Lee Kee Hiong daripada DAP berjaya mempertahankan kerusi DUN Kuala Kubu Baharu mengalahkan Teoh Kien Hong (Gerakan), Siva Prakash Ramasamy (Muda), dan Chang Boon Lai (Parti Rakyat Malaysia) dengan majoriti 4,119 undi.