• 19 Mei 2024 | 11 Zulkaedah 1445

PeliTer2024 : Tanglung 'Licin' Tak Sampai Sejam

KUALA TERENGGANU, 24 Mac - “Tanglung yang saya jual sebanyak 90 unit untuk satu malam habis dalam masa tidak sampai sejam,” kata peniaga, Hafini Mamat, 39 tahun.

Dia berkata, sambutan pembeli tanglung dalam kalangan pengunjung Program Pelita Raya Terengganu (PeliTer@TTI) di Taman Tamadun Islam amat luar biasa.

“Saya keluarkan sebanyak 90 unit tanglung untuk setiap malam sepanjang lima hari program berlangsung dan telah habis dijual dalam masa yang singkat.

“Alat tersebut sangat susah nak dapat dengan tiada pembekal menyebabkan saya hanya mampu keluarkan 90 unit sahaja untuk satu malam,” katanya kepada Urus Setia Penerangan Darul Iman semalam.

Tambah Hafini, dia difahamkan pada tahun lepas program berkenaan tiada yang menjual tanglung menyebabkan tercetuskan ideanya untuk menjual alat tersebut.

“Selain meniaga tanglung, saya juga menjual lilin serta alat permainan dan hasil kutipan jualan saya setiap malam sekitar RM1,500.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri dan Jabatan Pelancongan kerana memberi peluang untuk saya berniaga di PeliTer2024," ujarnya.

Dia berharap, dapat berniaga lagi untuk tahun hadapan pada program PeliTer.

 

 

 

 


Tag: