• 26 Jun 2024 | 19 Zulhijah 1445

Pembinaan Kilang di Kerteh Cipta Lebih 700 Peluang Pekerjaan

KEMAMAN, 4 Jun – Syarikat Greenverse Holding Sdn Bhd telah mengumumkan rancangan pembinaan kilang 'Pengurusan Kemudahan Bersepadu Sisa Terjadual' di Kerteh Biopolymer Park, yang dijangka mencipta lebih 700 peluang pekerjaan untuk penduduk setempat.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, dan Kesihatan negeri, Ir Saiful Azmi Suhaili, menyatakan bahawa kilang tersebut akan menjadi pemangkin ekonomi kawasan berkenaan. 

Menurutnya, projek itu mendapat sokongan kuat daripada rakan kongsi utama, China Hyway Group Limited, sebuah syarikat antarabangsa yang berpengalaman dalam pelbagai bidang industri.

“Dengan pelaburan sebanyak RM247 juta, kilang ini akan dilaksanakan secara berperingkat. 

"Fasa pertama dijadualkan siap pada pertengahan tahun 2025, manakala fasa kedua dijangka siap pada tahun 2028,” katanya ketika dihubungi Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) pada hari ini

Tambah Saiful, beliau berharap agar Greenverse Holding dapat memastikan segala perjalanan operasi syarikat berjalan lancar dan sempurna dalam mengurus sisa terjadual secara menyeluruh, dengan menumpukan kepada penyelesaian ‘Cradle-to-Cradle’ (C2C). 

“Ini selaras dengan prinsip ekonomi kitaran yang dilaksanakan mengikut polisi serta prinsip yang ditetapkan oleh pihak kerajaan.

“Projek ini adalah satu langkah bijak dan inovatif dalam usaha untuk mentakrifkan semula sisa terjadual bukan sebagai ‘produk sampingan’ untuk dilupuskan, tetapi sebagai komoditi yang akan ditukar menjadi sumber berharga untuk industri lain, iaitu dari ‘Waste to Wealth’,” jelasnya.

Beliau juga menekankan bahawa kerjasama antara Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) dan institusi pendidikan setempat akan memastikan penghasilan bakat yang berterusan untuk kemudahan dan industri tersebut.

“Perjanjian pajakan tanah seluas 50 ekar telah dimeterai antara Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu (LTAWNT) dan Greenverse Holding Sdn Bhd, menandakan komitmen jangka panjang dalam pembangunan industri dan ekonomi negeri Terengganu,” ujarnya.

Beliau juga berharap agar projek tersebut tidak hanya memberi manfaat kepada industri, tetapi juga kepada rakyat negeri Terengganu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tag: