• 21 Mei 2022 | 19 Syawal 1443

Penantian 27 Tahun Miliki Air Bersih Tercapai

MARANG, 5 Ogos - Penantian dan impian keluarga Siti Nuraisyah Abdul Latif, 44, sejak 27 tahun lalu untuk memiliki bekalan air bersih akhirnya tercapai apabila bekalan air mula dipasang dua hari sebelum hari raya Aidiladha baru-baru ini.

Sebelum ini, keluarganya terpaksa menggunakan air telaga yang kurang bersih dan apabila tiba musim panas, Nuraisyah terpaksa berulang alik ke surau berdekatan yang melebihi satu kilometer dari rumahnya untuk mendapat keperluan air.

“Apabila menggunakan air telaga, baju putih atau baju sekolah anak-anak bertukar kekuningan, air juga berbau dan terasa masam, malah kuku juga bertukar kebiruan namun kami terpaksa mengendahkanya.

“Saya berasa amat bersyukur setelah sekian lama, kami tiga buah keluarga yang tinggal di sini dapat menggunakan bekalan air bersih yang sangat diimpikan selama ini.

“Sebelum ini, kami tidak mampu menanggung kos pemasangan meter air yang agak besar kerana jauh daripada rumah orang lain, tambahan lagi suami hanya berkerja sebagai buruh.” katanya kepada wartawan Urusetia Penerangan Darul Iman ketika lawatan diadakan ke rumahnya.

Nuraisyah tinggal bersama lima orang anak, dan tiga daripadanya masih bersekolah. Seorang daripada anaknya yang telah berkahwin dan tinggal berdekatan juga turut mengalami masalah yang sama. 

Menurut Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang, Nasaruddin Samsudeng berkata, masalah keluarga ini diberikan keutamaan agar impian keluarga ini menjadi realiti dengan kehidupan yang lebih selesa.

“Isu ini mendapat perhatian daripada Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar yang juga merupakan ADUN Rhu Rendang supaya masalah ini dapat diselesaikan dengan kadar segera.”

“Terima kasih juga diucapkan kepada yang terlibat, iaitu Pegawai Khas Menteri Besar Terengganu, pihak Syarikat Air Terengganu Sdn. Bhd (SATU), dan Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Gong Beris.”

“Kita juga akan terus membantu dan menyelesaikan masalah rakyat secara berperingkat dari masa ke semasa,” tambahnya.


Tag: