• 07 Dis 2021 | 2 Jamadil Awal 1443

Rebut Peluang Skim Permata Sejahtera Disediakan Kerajaan Negeri

Oleh : Nooreni Abu Bakar

DUNGUN, 26 Julai- Rakyat Terengganu disaran manfaatkan Skim Permata Sejahtera 2020 yang disediakan kepada mereka yang baharu menyambut kelahiran bayi.

Ahli Jawatankuasa Persatuan Isteri-isteri Wakil Rakyat dan Bekas Wakil Rakyat PAS Terengganu (Khairunnisa’), Rugayah Mahmood berkata, skim yang disediakan oleh kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu itu adalah dalam bentuk Skim Bantuan Pendidikan Nasional.

"Rugi kalau tidak ambil peluang ini untuk masa depan anak-anak. Inilah bukti betapa prihatinnya kerajaan kepada masa depan anak-anak," katanya.

Beliau yang juga isteri kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau Abang berkata demikian ketika program rutin ziarah bersama Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Batu Tiong, baru-baru ini. 

Rombongan ziarah tersebut turut disertai kakitangan Institut Modal Insan Terengganu Sejahtera(iMiTS) dan Pusat Khidmat ADUN Rantau Abang. 

Skim Permata Sejahtera yang diperkenalkan oleh Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu bertujuan adalah menggalakkan tabungan pembelajaran bermula dari awal kelahiran. Sumbangan yang diberikan dibuat dalam bentuk Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i). 


Tag: