• 20 Ogos 2022 | 22 Muharam 1444

Ruzita Lega Terima Bantuan Atap

Oleh: Adli Mohamad

DUNGUN, 22 Julai- Ruzita Awang, 50, menzahirkan kelegaan setelah permohonan bagi mendapatkan atap untuk menyiapkan bilik tambahan di kediamannya melalui Pusat Aduan Sosial di Peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi diberi perhatian.

Ruzita yang mendiami Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) itu berkata, aduan berkenaan telah dinyatakan secara terus kepada Pegawai Penyelaras DUN tersebut, Ghazali Sulaiman sebelum ini dan sangat terharu dan berterima kasih diatas tindakan segera berkenaan. 

“Bilik ini saya sediakan untuk anak saya yang bakal mendirikan rumah tangga, sebelum ini ada dua bilik sahaja sedangkan isi rumah tujuh orang.

“Saya minta bantuan ini kerana sudah tidak mampu lagi keluarkan duit, jadi saya berfikir untuk meminta bantuan atap untuk menyediakan bilik anak saya ini dengan seberapa segera, “ ujarnya kepada pihak media ketika ditemui di kediamannya sejurus menerima lawatan Ghazali, baru-baru ini.

Dalam pada itu, Ghazali berkata Pusat Aduan Sosial merupakan platform mengeratkan hubungannya dengan masyarakat setempat.

“Dimana ianya membuka peluang untuk kita melakukan tindakan yang lebih efektif dengan turun ke lapangan bagi mengetahui secara lebih jelas apa yang dihadapi oleh masyarakat dengan membuka ruang untuk masyarakat merujuk apa sahaja masalah yang dihadapi.

“Pusat aduan ini insya-Allah kita akan adakan secara enam bulan sekali, dimana ianya merupakan program dibawah Pusat Khidmat Masyarakat DUN, disamping mengekalkan setiap hari Selasa merupakan hari bertemu pelanggan,”ujar beliau.

Tambah Ghazali, pihaknya akan cuba sedaya upaya mewujudkan jambatan perhubungan yang erat serta kondusif diantara pihaknya dan masyarakat bagi memastikan setiap penduduk tiada yang keciciran dan terabai tanpa sebarang kecaknaan.

“Insya-Allah beberapa program dan agenda telah kita rancang sepanjang tahun didalam pelbagai bentuk dan segmen yang melibatkan pelbagai lapisan masyarakat kearah mewujudkan kesejahteraan di kalangan masyarakat melibatkan aspek rohani dan jasmani.

“Agenda kita rancang sebelum ini banyak tergendala kesan daripada wabak COVID-19, pada kali ini insya-Allah kita akan cuba mengatur program dan perancangan baru.

"Dengan memastikan pematuhan terhadap Prosedur Operasi Standart (SOP) ditetapkan dapat dipenuhi. Seperti didalam masa terdekat kita akan adakan penghayatan hari arafah, serta bagaimana mengisi hari kemerdekaan dan yang pastinya kita tidak akan membiarkan hari-hari dilalui oleh masyarakat DUN Bukit Besi tidak berlalu begitu sahaja tanpa sebarang pengisian,” ujar beliau.


Tag: