• 24 Mei 2024 | 16 Zulkaedah 1445

Sultan Mizan Solat Hari Raya Bersama Lebih 3,000 Jemaah Ladang

KUALA TERENGGANU, 10 April – Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Al-Muktafi Billah Shah, Ladang bersama lebih 3,000 jemaah di sini.

Baginda tiba jam 8.10 pagi diiringi Yang Dipertuan Muda Terengganu, Tengku Muhammad Ismail dan Tengku Sri Setia Mahkota Raja, Tengku Muhammad Mua’az.

Keberangkatan tiba baginda disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar bersama Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri serta pegawai-pegawai tinggi kerajaan negeri.

Solat Sunat Aidilfitri itu telah diimamkan oleh Mufti Terengganu, Prof. Madya Dr. Mohamad Sabri Haron yang turut menyampaikan khutbah Aidilfitri yang bertajuk Aidilfitri Hari Bersyukur.

Khutbah menyeru umat Islam untuk menyambut Hari Raya dengan penuh ketaqwaan dan mengeratkan silaturrahim sesama manusia.

Sebaik selesai menunaikan solat, Sultan Mizan Zainal Abidin dan anakandanya, Tengku Muhammad Ismail dan Tengku Muhammad Mua’az kemudiannya menziarahi makam diraja yang terletak bersebelahan masjid.

Sultan Mizan dan anakandanya turut berkenan meluangkan masa kira-kira 20 minit bersalaman dengan jemaah.

 

 

 

 

 


Tag: