• 24 Mei 2024 | 16 Zulkaedah 1445

Syarikat Gergasi Korea Bakal Bina Kilang REE di Kemaman

KUALA TERENGGANU, 7 April – Syarikat peneraju utama Teknologi Super Magnet di Korea Selatan, Star Group Industry Co. Ltd yang menduduki tempat ketiga di peringkat global telah bersetuju untuk membina kilang berkait pemprosesan unsur nadir bumi (REE) berhampiran Pelabuhan Kemaman.

Pengerusi Jawatankuasa Ekonomi Digital, Pendapatan Baharu, Perdagangan, Perindustrian dan Teknologi Hijau, Mohd Nurkhuzaini Ab Rahman berkata pembinaan kilang tersebut dijangka bermula seawal suku ketiga tahun 2024.

Katanya, tanah lokasi kilang itu dibina merupakan milik anak syarikat kerajaan negeri, EPIC Berhad. 

"Pihak Star Group juga telah melawat lokasi tersebut dan telah memberikan persetujuan untuk menyewa tanah seluas kira-kira 100 ekar bagi tujuan pembinaan kilang mereka di situ.

“Kilang yang akan dibina terdiri daripada dua peringkat, satu untuk 'midstream' dan keduanya adalah kilang 'downstream'.

“Midstream ini akan proses hasil yang yang kita lombong di negeri Terengganu dan negeri-negeri di bawah State Government 4 (SG4) untuk dihantar ke kilang mereka untuk dibuat 'cracking' ataupun dioksidakan REE,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) baru-baru ini.

Tambah Nurkhuzaini, proses 'downstream' pula melibatkan aktiviti melombong tetapi bukan secara terbuka.

"Ia hanya memasukkan beberapa batang paip dalam meter persegi tanah, kemudian dicurahkan bahan kimia tertentu. Proses ini akan menghasilkan REE karbonat yang diinginkan," katanya.

Jelasnya, REE karbonat mengandungi elemen-elemen dari 11 hingga ke-17, dan proses untuk memisahkan elemen-elemen tersebut dipanggil proses 'midstream'.

Walaupun begitu katanya, fokus proses itu tidak terhad kepada semua elemen tetapi akan difokuskan kepada empat atau enam elemen yang paling penting atau relevan dengan aktiviti perlombongan semasa.

“Jadi Star Group juga akan melabur untuk membuka kilang keduanya 'midstream' bertujuan untuk menghasilkan produk. 

“Setelah proses cracking, kilang tersebut akan menghasilkan elemen-elemen yang membolehkan pengeluaran produk, termasuk Super magnet, dalam apa yang dikenali sebagai proses 'downstream',” ujarnya.


Tag: