• 26 Jun 2024 | 19 Zulhijah 1445

Terengganu Kembangkan Bisnes Usahawan di Indonesia

Jakarta, 15 Mei -Kedutaan Besar Malaysia di Republik Indonesia menerima kunjungan hormat delegasi usahawan dariTerengganu yang diketuai oleh Pengerusi Jawatankuasa Keusahawanan, Sumber Manusia, Koperasi, dan Hal Ehwal Pengguna Terengganu, YB Ariffin Deraman.

Deligasi seramai 20 usahawan dan turut disertai oleh Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Keterjaminan Makanan dan Komoditi, YB Dr. Azman Ibrahim telah disambut mesra oleh pegawai-pegawai di sana.

Kunjungan ini merupakan salah satu agenda dalam Lawatan Titian Muhibah dan Perbincangan Dua Hala antara Delegasi Kerajaan Negeri Terengganu dan Indonesia. Tujuan utama kunjungan ini adalah untuk memupuk hubungan antara Kerajaan Negeri Terengganu dan Kedutaan Malaysia di Indonesia.

Dalam pertemuan ini, Kerajaan Negeri menyatakan hasrat untuk lebih agresif dalam membawa usahawan negeri tersebut memasarkan perniagaan mereka ke negara-negara serantau. Potensi dan usaha untuk membuka jaringan yang lebih luas kepada usahawan-usahawan Terengganu, khususnya di Indonesia, turut dibincangkan.

Hadir sama dalam kunjungan ini ialah Pengarah MATRADE Wilayah Timur, Puan Zaimah Osman; Pengurus Besar Darul Iman Training Centre (DITC), Tuan Haji Shuhaimi Embong; Tengku Ahmad Shabirin Awalludin, Pengurus Kanan Korporat Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU); serta wakil daripada PT Laara Star World.

Kerajaan Negeri Terengganu merakamkan jutaan terima kasih kepada Encik Farzamie Sarkawi, Timbalan Ketua Perwakilan dan Wakil Duta Besar Malaysia ke Republik Indonesia, serta para pegawai yang menyambut kedatangan delegasi. Diharapkan pertemuan ini dapat membina hubungan dan kerjasama yang lebih erat antara Kerajaan Negeri Terengganu dan Kedutaan Malaysia di Indonesia, sekaligus memperluas peluang ekonomi bagi usahawan-usahawan Terengganu.