• 19 Jun 2024 | 12 Zulhijah 1445

Tim Perubatan 18 RAMD Para Bantu Mangsa Banjir di Hulu Dungun

DUNGUN, 26 Januari – Forward Medical Team (FMT) 18 RAMD (Para) melaksanakan pemeriksaan kesihatan terhadap kesemua mangsa banjir di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Dewan Orang Ramai Pasir Raja, Dungun di sini hari ini.

Pegawai Memerintah Batalion Ke-18 RAMD (Para), Leftenan Kolonel Mohd Zaki Jusoh berkata, Tim Perubatan Hadapan (FMT) dari 18 RAMD (Para) diketuai oleh Kapt (Dr) Izzul Islam bin Bakri bersama Tim Perubatan 705 Pusat Perubatan ATM (705 PPAT).

Katanya, tim tersebut terdiri daripada seorang pegawai dan lima anggota Lain-lain Pangkat.

“Pemeriksaan kesihatan ini merupakan salah satu gerak kerja dalam atur gerak Op MURNI yang diselaraskan bagi membantu mangsa yang memerlukan pemeriksaan dan rawatan kesihatan. 

“Di samping, bagi memastikan taraf kesihatan mangsa-mangsa banjir sentiasa berada dalam keadaan yang baik,” katanya dalam kenyataan media pada hari ini.

Tambah Mohd Zaki, FMT yang berkerjasama dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan terus melaksanakan bantuan pemeriksaan di PPS yang terjejas akibat banjir.

Untuk rekod, jumlah mangsa yang terjejas banjir di Terengganu terus meningkat kepada 2,166 orang pada petang ini berbanding 1,760 mangsa pada pagi tadi.

"Dungun merupakan daerah paling teruk dilanda banjir dengan merekodkan jumlah mangsa seramai 952 orang membabitkan 266 keluarga yang masih berlindung di enam PPS," ujarnya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tag: