• 20 Jun 2024 | 13 Zulhijah 1445

TSG, UMT Mahu Lahir Atlet Berbasikal Berprestasi Tinggi


KUALA TERENGGANU, 6 November - Terengganu Cycling Team (TSG) meneruskan usaha membangunkan sukan berbasikal apabila menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) serta melancarkan Akademi TSG di universiti itu, semalam.

MoU itu ditandatangani Timbalan Naib Canselor UMT, Profesor Dr Che Mohd Ruzaidi Ghazali dan Pengarah Pusat Sukan dan Rekreasi UMT, Mohamad Rafee Jusoh.

TSG pula diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ahmad Farhan Abd Wahab serta Ketua Pegawai Operasinya, Nasiruddin Wan Idrus.


Majlis bersejarah itu disaksikan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah dan Pegawai Daerah Kuala Nerus, Datuk Tengku Farok Hussin Tengku Abdul Jalil.

Dr Che Mohd Ruzaidi berkata, kerjasama ini membabitkan pembangunan sukan berbasikal melalui perkongsian kepakaran dan kejurulatihan.

"Kerjasama ini juga dapat mencungkil bakat baharu serta mampu meningkatkan prestasi atlet dan bakat sedia ada kedua-dua pihak dalam misi melahirkan pelumba bertaraf kebangsaan dan antarabangsa.

"Ia juga membabitkan pengurusan penggunaan sumber dan fasiliti sukan sedia ada selain bidang penyelidikan, pemasaran, pemakanan dan publisiti dalam misi melahirkan pelumba profesional yang turut cemerlang dalam akademik," katanya.

Bagi Ahmad Farhan, MoU ini adalah satu langkah bijak, bukan hanya kepada pelumba TSG, tetapi impaknya kepada kedua-dua pihak serta atlet itu sendiri.

"Ia bukan hanya meningkatkan kualiti dan prestasi pelumba basikal TSG dan UMT, tetapi turut memberi peluang kepada atlet berbasikal TSG melanjutkan pelajaran ke universiti tanpa meninggalkan karier dalam sukan itu.

"Kita mahu melahirkan atlet berbasikal berkelulusan tinggi dalam bidang akademik, selain pertukaran kepakaran bidang kejurulatihan serta akademik sukan berbasikal.

“Ia selari dengan penubuhan Akademi TSG yang mahu memastikan kecemerlangan pasukan itu sebagai pasukan profesional di peringkat antarabangsa," kata Ahmad Farhan.

Tag: