• 26 Jun 2024 | 19 Zulhijah 1445

UC TATI Pilihan Tepat Lepasan SPM Jadi Graduan Berkemahiran Tinggi

KUALA TERENGGANU, 20 Mei - Kolej Universiti TATI (UC TATI) merupakan pilihan tepat untuk anak negeri Terengganu lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menjadi graduan berkemahiran tinggi dalam memenuhi pasaran kerja dan permintaan industri masa kini.

Timbalan Rektor UC TATI, Ts. Dr. Mohd Najib Muhamed berkata kolej universiti itu menawarkan program peringkat sijil sehingga peringkat falsafah dengan memerlukan pelajar SPM mendapat tiga kredit untuk ke program diploma yang memiliki 15 pilihan program  dan lima kredit untuk ke peringkat asasi yang menawarkan dua program. 

Menurutnya, para pelajar berkenaan akan berpeluang untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi dengan UC Tati menawarkan satu program Ijazah Doktor Falsafah, tiga program Sarjana dan 11 program  Ijazah Sarjana Muda.

"UC TATI ini merupakan satu institusi berasaskan Pendidikan, Latihan Teknikal dan Vokasional yang mana kita menjalankan program yang melibatkan 80 peratus praktikal dan 20 peratus kepada teori.

"KIta juga menyediakan pensyarah yang mememiliki kepakaran dalam bidang yang ditawarkan antaranya pembuatan, automasi, elektrikal, kimia, polimer, komputer, pengurusan teknologi, media grafik, Media Komunikasi, Pendidikan Awal kanak-Kanak danb

"UC TATI bukan sahaja terkenal dalam negara bahkan di luar negara dengan mendapat pelbagai pengiktirafan daripada agensi luar negara malah memenangi pelbagai anugerah dalam pertandingan inovasi sama ada dalam negara mahupun luar negara," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pihak Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) baru-baru ini.

Mengulas lebih lanjut katanya, dengan lepasan SPM menyatakan kesediaan untuk belajar, UC TATI akan menyediakan ruang yang luas bagi untuk bakal pelajar.

Katanya, pelajar di peringkat program asasi akan menerima tajaan biasiswa daripada Yayasan Terengganu dengan yuran pengajian akan ditanggung sepenuhnya manakala bagi pelajar Diploma pula akan menerima elaun RM2,000 setahun.

Penyediaan penginapan pula katanya akan disediakan sepanjang tempoh pembelajaran untuk semua peringkat.

Dalam pada itu katanya, untuk pelajar yang tidak mencukupi kredit serta kelayakan yang diperlukan, UC TATI masih memberikan peluang serta tawaran istimewa dengan menawarkan program Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap tiga.

Selain itu menurutnya, UC TATI juga menawarkan Program SPM Fast Track Darul Huffaz bagi membantu pelajar pondok bagi mengambil peperiksaan di Kolej Universiti terbabit serta berpeluang menyambung pengajian melalui kursus yang ditawarkan.