• 06 Jun 2023 | 17 Zulkaedah 1444

Bantuan Banjir YADIM Legakan Mangsa Musa'adah Banjir

MARANG, 11 Januari - Seramai 100 orang mangsa yang terlibat dalam musibah banjir di daerah ini khususnya di kawasan Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang telah menerima bantuan musa'adah banjir.

Sumbangan bantuan berbentuk barangan keperluan dapur yang bernilai RM100, telah diserahkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Katanya, Yayasan Dakwah Islam Malaysia (YADIM) telah mengerakkan bantuan musa'adah banjir di Terengganu untuk kali ke-14 dan telah bergerak dengan bersungguh-sungguh di seluruh Malaysia..

"Antara fokus kita adalah tempat ibadat di Pusat Perpindahan Sementara (PPS), memberi keperluan telekung dan juga kit banjir. Manakala 40,000 sumbangan barang dapur sahaja juga turut disumbang.

"Seramai 300 orang sukarelawan YADIM dari negeri Terengganu telah terlibat dalam khidmat seperti mencuci rumah mangsa banjir, masjid dan surau.

"Jadi dengan kerjasama seperti ini, saya ucapkan jutaan terima kasih kepada YADIM dan agensi lain yang terlibat di atas kesungguhan yang telah diberikan."katanya.

Beliau berkata ketika hadir menyempurnakan program penyampaian sumbangan YADIM Peduli Musa'adah banjir di Dewan Tok Guru, Rusila.

Turut hadir adalah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Mohd Nor Hamzah, Penolong Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Bahagian Pendidikan, Mohd Zaini Mohd Nor Penolong, Pengarah YADIM Negeri Terengganu, Ustaz Nasrul Hadi Saidin dan Pegawai Khas Ahli Parlimen Marang, Harun Yusuf.

Sementara itu, seorang penerima bantuan, Nor Arisa Salleh, 41 berkata, dia sangat bersyukur atas bantuan yang telah diberikan kerana sedikit sebanyak dapat meringankan beban keluarganya.

"Tambahan lagi, suami saya yang berkerja sebagai seorang nelayan tidak mampu keluar berkerja kerana musim tengkujuh.

"Saya dan keluarga sangat gembira di atas inisiatif bantuan yang diberikan oleh pihak YADIM bersama-sama kerajaan negeri dan berharap agar dapat diteruskan lagi bantuan seperti ini kepada mangsa banjir di tempat-tempat lain," tambahnya.

 


Tag: