• 03 Jun 2023 | 14 Zulkaedah 1444

505 Penduduk Bukit Payong Terima Kad Rawatan Percuma

MARANG, 6 Mac - Seramai 505 penduduk di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payung menerima Kad Sejahtera atau baucer rawatan kesihatan percuma di klinik swasta terpilih semalam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Payong, Mohd Nor Hamzah berkata, kad itu membolehkan bantuan mereka mendapat rawatan perubatan bernilai RM500 setahun  membabitkan peruntukan RM252,500.

Katanya, golongan berpendapatan rendah, miskin dan miskin tegar dengan setiap keluarga antara golongan sasar yang layak menerima bantuan itu terdiri daripada penduduk DUN Bukit Payong.

"Kad sejahtera ini adalah untuk mensejahterakan rakyat agar lebih mudah untuk mendapat rawatan di klinik-klinik yang telah ditentukan oleh kerajaan. Berbanding sebelum ini rakyat terpaksa beratur panjang di hospital kerajaan bagi mendapatkan rawatan.

“Kad ini perlu dibawa setiap kali mahu mendapatkan rawatan di klinik swasta terpilih dengan penggunaan maksimum RM70 setiap kali mendapatkan rawatan.

“Bagaimanapun, penggunaan kad ini bukan untuk penyakit kronik, tetapi hanya untuk rawatan pesakit luar seperti demam dan batuk,” katanya ketika merasmikan penyerahan Kad Sejahtera di Dewan Sivik Bukit Payong, semalam.

Hadir sama, Penghulu Mukim Bukit Payong, Ahmad Zafiri Ahmad Zaki, Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat DUN Bukit Payong, Mat Ghani Jusoh, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Keselamatan Kampung (JPKK) Pekan Bukit Payong, Mohd Nasir Ismail serta para penerima.


Tag: