• 18 Jun 2024 | 11 Zulhijah 1445

600 Pemburu Kerja Hadiri Program Outreach

SETIU, 17 Mac : Program Outreach Kesejahteraan Pekerjaan dan Keusahawanan Jamin Kerja peringkat Daerah Setiu mencatatkan penyertaan kehadiran lebih 600 orang pencari kerja.

Pengerusi Jawatankuasa Keusahawanan, Sumber Manusia, Industri Mikro dan Hal Ehwal Pengguna, Mohd Nurkhuzaini Ab Rahman berkata, seharusnya peluang yang ditawarkan oleh kerajaan negeri Terengganu melalui Terengganu Human Resource Development Centre (THRDC) dimanfaat sebaik mungkin oleh rakyat terutama mereka yang sedang menganggur.

"Ada diantara mereka yang terus mendapat pekerjaan selepas menghadiri temuduga, mereka tidak perlu menunggu lama untuk mendapat jawapan." ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ucapan perasmian Program Outreach Kesejahteraan Pekerjaan dan Keusahawanan Jamin Kerja Rakyat Terengganu, Daerah Setiu.


 
Program yang berlangsung dua hari itu telah diadakan di Dewan Serbaguna Majlis Daerah Setiu, Sungai Tarom yang turut disertai dengan kehadiran usahawan produk tempatan dan peniaga kecil.

Dalam program tersebut ,turut disampaikan faedah PERKESO dan inisiatif jamin kerja kepada mereka yang hadir serta terdapat beberapa syarikat tempatan dan luar yang menawarkan peluang pekerjaan antaranya TDM Plantation, McCORMICK, APTIV, Mybrush, Malaysia Rail Line dan Hartalega.

Program berkenaan turut diserikan dengan pelbagai acara termasuklah Master Chef of Setiu, 'Fun Run', cabutan bertuah, sukan rakyat dan costplay transformer.

"Melalui program ini Kita akan cuba permudahkan urusan rakyat agar  peluang yang ada ini dimanfaatkan sebaik mungki insyaa- Allah," tambahnya lagi.