• 17 Jul 2024 | 10 Muharam 1446

70 Warga PSMZA Sertai Misi Bantuan Banjir Di Hulu Dungun

DUNGUN, 31 Januari - Seramai 70 warga Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA) terlibat dalam Misi Pasca Banjir Hulu Dungun bagi membantu operasi pasca banjir di daerah itu yang merupakan antara daerah terkesan dilanda bencana banjir di Negeri Terengganu.

Pengarahnya merangkap Pengerusi Jawatankuasa Bencana Banjir PSMZA, Zamra Derahman berkata, tumpuan utama misi bantuan yang disertai kakitangan dan pelajar PSMZA itu untuk membersihkan sekolah yang terjejas akibat banjir.

"Kita telah menggerakkan pasukan bantuan seramai 70 orang ke Sekolah Kebangsaan Pasir Raja. 

"Selain bantuan berbentuk tenaga fizikal, bantuan berupa pakaian, bekalan makanan dan peralatan asas elektrik turut dihulurkan hasil sumbangan warga PSMZA yang sangat prihatin," katanya yang turut sama dalam program gotong - royong sehari itu. 

Beliau turut sama menyampaikan sendiri bantuan kepada mangsa - mangsa banjir di kampung tersebut dan sekitarnya.

Zamra berkata, misi tersebut turut mendapat kerjasama daripada Persatuan Pancuan Empat Roda Dungun (PADAT) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia Dungun yang turut membantu dalam kerja - kerja pembersihan.

"PSMZA akan sedia memberi bantuan dalam apa - apa sahaja bentuk bantuan yang diperlukan kepada institusi pendidikan seperti sekolah yang banyak terjejas akibat banjir dan mengakibatkan proses pembelajaran tidak dapat dijalankan,

"Insya-Allah selepas ini kita akan gerakkan misi yang kedua sekiranya keadaan sekolah yang terjejas ini tidak pulih sepenuhnya bagi memberi keselesaan kepada proses pembelajaran anak - anak di sini," ujarnya lagi.


Tag: