• 28 Okt 2021 | 21 Rabiul Awal 1443

ADUN AJIL Perjelas Isu Tular Kisah Lima Keluarga

 

HULU TERENGGANU, 25 Oktober - Kehidupan lima buah keluarga yang berpenghuni seramai 24 orang di Kampung Jerlan, Ajil sentiasa dalam perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN)Ajil, Maliaman Kassim.

Terdahulu kisah mereka yang masih tidak mendapat keperluan asas bekalan eletrik dan sumber air bersih kini tular di media sosial.

Maliaman berkata , isu berkenaan telah berlarutan sekian lama sebelum beliau memenangi DUN tersebut namun pihaknya tidak akan meminggirkan mana-mana penduduk.

“Untuk pengetahuan, pihak kami telah beberapa kali mengadakan siri ziarah menghantar sumbangan makanan termasuk menukar atap yang rosak di dua buah rumah tersebut dan terbaharu jalan tar telah diturap ke jalan yang menghubungkan ke penempatan itu.

“Begitu juga dengan isu bekalan elektrik, kami sudah membawa kes ini kepada pihak berkenaan dan melibatkan kos yang tinggi, RM 120,000 diperlukan untuk pemasangan tiang dan pencawang kerana kedudukan penempatan itu dari jalan utama kira kira 1.5 kilometer.

"Permohonan untuk mendapatkan bekalan elektrik ini pun sudah dipanjangkan kepada Kementerian Pembangunan Luar Bandar ( KPLB ) sejak dari 2019 lagi," ujarnya ketika menjawab tentang isu tular ini.

Tambah beliau lagi, apa jua permohonan masyarakat pihaknya akan terima dan perhalusi, serta cuba tunaikan dan tidak semua isu dapat diselesaikan segera.

"Kita akan selesai satu persatu, kami tak boleh pergi serentak. Sebab perkara ini perlu diperhalusi dengan diteliti, perlu mendapat pandangan agensi-agensi sebab ini kawasan pendalaman.

"Kita bantu sepanjang masa, kalau ada (masalah,) mungkin kes itu agak rumit. Jadi tuduhan (kami tak peduli itu) kalau ada 10 orang, seorang sahaja buat begitu," katanya.

 

 


 


Tag: