• 10 Ogos 2022 | 12 Muharam 1444

ADUN Sura Peruntuk RM34,500 Sebulan Bantu Asnaf

DUNGUN, 29 Ogos - Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura memperuntukkan lebih RM34,500 sebagai bantuan kepada 345 golongan asnaf setiap bulan. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Wan Hapandi Wan Nik berkata, asnaf yang terdiri daripada keluarga susah, ibu tunggal, ibu terabai dan sesiapa yang mencukupi syarat layak menerima bantuan berkenaan.

“Bermulai Julai 2020 lepas, setelah kita bermesyuarat, kita putuskan untuk tambah lagi jumlah penerima sumbangan bulanan ini. 

"Daripada 230 orang meningkat kepada 345 iaitu hampir sekali ganda dan jumlah peruntukan juga bertambah kepada RM34,500,” katanya kepada pemberita. 

Menurut beliau, program yang dinamakan sebagai Sumbangan Bulanan Al Mustadh’afin ini telah bermula sebelum pilihanraya umum (PRU) 14 dan diteruskan sehingga sekarang. 

Tambah beliau lagi, penerima sumbangan sentiasa ditukar setiap bulan. 

“Kita buat sistem giliran dimana nama yang sama tidak boleh dapat berturut turut kecuali atas beberapa sebab dan faktor. 

"Setidak-tidaknya dengan cara ini hampir semua orang akan merasainya,” ujarnya. 

Dalam pada itu, Wan Hapandi memaklumkan sekiranya ada pihak yang mengetahui atau mengenali keluarga yang terabai atau layak, segera maklum kepada MPKK terdekat untuk dibantu.  


Tag: