• 22 Mei 2024 | 14 Zulkaedah 1445

Agenda Patuh Syariah Terengganu Berteraskan Pendidikan

KUALA TERENGGANU, 13 Julai – Terengganu melaksanakan agenda pemerkasaan syariah Islam dengan berteraskan ilmu pendidikan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata semasa program ‘Townhall Bersama Mahasiswa Anak Terengganu’, saya telah ditanyakan beberapa soalan mengenai garis panduan patuh syariah.

Katanya, iaitu dari sudut pencapaian untuk sukan, pelancongan, kebudayaan dan hiburan di Terengganu.

“Apabila kita melaksanakan benda baru dalam masyarakat kita maka tentunya ada cabaran terutamanya dari sudut perubahan minda.

“Yang kedua ialah kefahaman masyarakat dalam kes melibatkan panduan pemakaian semasa serta cabaran kepada ahli-ahli sukan.

“Di samping, cabaran memahamkan industri sukan itu sendiri termasuklah regulator, persatuan sukan dan lain-lain supaya faham,” katanya dalam kenyataan di laman Facebook Rasmi miliknya pada hari ini.

Tambah Ahmad Samsuri, sebelum melaksanakan sesuatu perkara hendaklah kita menilai terlebih dahulu dari sudut kefahaman masyarakat, kefahaman industri sukan, kefahaman pengamal industri hiburan dan sebagainya.

“Segala respon yang diterima hendaklah diadaptasi dan dilakukan penambah baikan selepas itu,” jelasnya.

Beliau berkata, apabila kita diberikan amanah sebagai khalifah untuk menegakkan agama dan mentadbir urus dunia ini dengannya (agama).

“Maka perjalanan kita sebagai sebuah kerajaan tidak dapat tidak, melalui proses yang akan ditanya oleh Allah SWT.

“Allah SWT dah sebut bahawa kita sebagai khalifah akan ditanya tentang apa jua yang kita buat,” jelasnya.

 


Tag: