• 23 Mei 2022 | 21 Syawal 1443

Anak ‘Cleaner’ Derita Sakit Saraf Dapat Pembelaan

SETIU, 8 Oktober - Derita Nazmi Hazwan Kamal,14, yang mengalami sakit saraf sejak empat tahun lalu mendapat perhatian Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit apabila menerima bantuan kelmarin.

Menurut ayahnya, Kamal Abdullah, 55, menyifatkan tidak ada perkara yang paling membahagiakan selain diberi perhatian oleh kerajaan negeri.

Katanya, bantuan yang disalurkan serta kesungguhan kerajaan dalam meneyelesaikan status penerima bantuan Tabung Darul Iman (TDI) dalam kadar segera memberi kelegaan buat mereka sekeluarga.

“Kami tidak mempunyai mana-mana punca pendapatan tetap selain bantuan daripada Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) sebanyak RM200 sebulan untuk kegunaan mereka sekeluarga termasuk kos perubatan.

“Setakat ini hanya menerima bantuan JKM dan dulu pernah dapat bantuan Tabung Darul Iman, kemudian bantuan tersebut dihentikan seketika, sehinggalah pada hari ini, saya mendapat kembali bantuan tersebut,” ujarnya.

Dia berkata demikian ketika lawatan dan penyerahan bantuan TDI Pembantu Penyelia Hal Ehwal Masyarakat DUN Batu Rakit, Mohd Fadhol Ismail di Rumahnya Kampung Kubur Timah, semalam.

Katanya lagi, bekerja sebagai tukang sapu sekolah dengan gaji RM1,100 sebulan membuatkan keluarganya terbeban dengan kos kehidupan serta rawatan harian.

“Alhamdulillah, sudah banyak kali kami menerima bantuan pampers dari TDI, ianya dapat meringankan beban kewangan terutamanya harga pampers yang sangat mahal hari ini.

“Terima kasih kepada mewakili Pegawai Penyelaras Batu Rakit yang datang berkunjung ke rumah kami dan menyerahkan bantuan pampers hari ini,” jelasnya.

Sementara itu, Mohd Fadhol berkata, sumbangan itu akan memastikan rakyat yang berhak mendapat bantuan berkala atau bulanan sama ada daripada JKM, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu, Tabung Darul Iman atau bantuan langsung dari Pusat Khidmat Masyarakat.

“Hasrat kita ialah untuk memastikan tiada berlaku keciciran bagi yang berhak mendapat sebarang bantuan dan kita akan berusaha gigih ke arah pelaksanaannya,” katanya.


Tag: