• 23 Mei 2024 | 15 Zulkaedah 1445

Aplikasi Smart Besut Mudahkan Pengguna, Jimatkan Masa

BESUT, 24 Februari - Penggunaan aplikasi Smart Besut secara langsung menambah baik kemudahan sistem tempat letak kenderaan (parking) dan membiasakan komuniti dengan proses urusan yang lebih efisyen.

Pengerusi Jawatankuasa Keusahawan, Sumber Manusia, Industri Mikro dan Hal Ehwal Pengguna, Mohd Nurkhuzaini Ab Rahman berkata, beberapa penambahbaikan telah dibuat kepada aplikasi seperti pengguna tidak lagi perlu mengisi nombor lot kotak parking disamping kad gores yang akan disediakan untuk warga emas.

"Ini benar-benar memudahkan pengguna. Dengan penggunaan aplikasi Smart Besut, pengguna tidak perlu lagi bersedia dengan syiling, tidak perlu berkejar mencari kiosk (gerai) pembayaran dan tidak bermasalah dengan mesin tempat letak kereta (TLK) yang rosak.

"Lebih daripada 70 peratus TLK tidak mempunyai kadar setengah jam. Oleh itu, kemudahan pembayaran untuk tempoh setengah jam pada kadar 30 sen ini dilihat sebagai satu langkah penjimatan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) selepa sesi penerangan kepada Pengerusi Jawatankuasa Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) DUN Hulu Besut, baru-baru ini.

Tambahnya, kerajaan negeri menerusi Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) juga telah bersetuju untuk meneruskan penggunaan aplikasi Smart Besut bagi bayaran di daerah Besut.

"Kerajaan negeri turut meminta syarikat konsesi Smart Besut untuk mempergiatkan penerangan kepada pengguna supaya rakyat tahu untuk menggunakan aplikasi ini selain menyebarkan kebaikan penggunaan aplikasi TLK ini berbanding sistem mesin TLK," tambahnya lagi.

Untuk pengetahuan, sebarang pertanyaan dan masalah berhubung penggunaan aplikasi Smart Besut boleh hubungi Pejabat Pengurusan Smart Besut di talian 09-6930998 atau melalui WhatsApp rasmi 0125454700.


Tag: