• 26 Jun 2024 | 19 Zulhijah 1445

Bakar Al-Quran : Umat Islam Wajib Cakna

KUALA TERENGGANU, 2 Februari – Orang Islam mesti ada sikap keperihatinan dan mengambil cakna terhadap isu pembakaran al-Quran di Sweden.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Penerangan dan Dakwah Negeri, Mohd Nor Hamzah berkata isu ini merupakan sangat penting bagi umat Islam dan seluruh dunia.

“Tindakan membakar al-Quran merupakan kejahatan dan kemungkaran terbesar kerana al-Quran merupakan kalamullah.

“Justeru al-Quran tidak boleh diperlakukan sembarangan atas tanda mengagungkan kalimah Allah S.W.T,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika Siaran Langsung Isu Minggu Ini bertempat di Studio TV Darul Iman pada hari ini.

Tambah Mohd Nor, sikap kecaknaan mengenai isu tersebut hendaklah ada dalam diri individu muslim kerana melibatkan agama Islam yang kita pegang.

“Rasulullah S.A.W bersabda, sesiapa yang melihat sesuatu kemungkaran hendaklah mencegah dengan tangannya, sekiranya tidak mampu hendaklah dengan lisannya, dan sekiranya tidak mampu hendaklah dengan hatinya yang demikian itu (mengingkarkan dengan hati) adalah selemah-lemah iman," jelasnya.

Mengulas lanjut, antara punca tindakan membakar al-Quran boleh berlaku pada zaman sekarang adalah kerana umat Islam lemah dan tidak mempunyai kekuasaan yang besar.

“Selain berlakunya pergaduhan dan pertelingkahan sesama Islam sendiri yang menyebabkan Islam menjadi lemah,” katanya.

Terdahulu, seperti zaman kerajaan Abbasyiah, hanya seorang perempuan sahaja yang dihina, boleh menyebabkan berkumpulnya tentera dan berperang dengan kuasa Rom ketika itu.

“Para pendakwah hendaklah menerangkan kepada umat Islam terhadap isu ini supaya mereka bangkit dalam membina kekuatan demi Islam yang tercinta.

“Orang Islam hendaklah bersatu dalam menyatakan kebencian terhadap perbuatan pembakaran al-Quran itu melalui demontrasi, ucapan dan sebagainya,” ujarnya.

 


Tag: