• 28 Mei 2024 | 20 Zulkaedah 1445

Banjir : Keluar Rumah Segera

KEMAMAN, 18 Disember – Orang ramai dinasihatkan agar keluar rumah dengan kadar yang segera sekiranya kediamannya dilanda banjir.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri, Hanafiah Mat berkata kediaman mereka yang telah dimasuki air boleh mendaftar di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) yang telah disediakan.

“Hal ini kerana untuk mengelakkan sebarang risiko bahaya yang berlaku kepada mangsa banjir.

“Di samping sentiasa bersiap siaga dalam sebarang kemungkinan serta memastikan semua ahli keluarga berada dalam keadaan selamat,” menurutnya dalam satu kenyataan di laman Facebook rasmi miliknya pada hari ini.

Sementara itu, Jabatan Meteorologi Malaysia telah mengeluarkan amaran hujan lebat berterusan kategori bahaya dijangka berlaku di seluruh negeri Terengganu sehingga Selasa depan.

“Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) pula mengeluarkan amaran banjir di lima daerah hari ini iaitu Besut, Setiu, Dungun, Hulu Terengganu dan Kemaman.

“Amaran tersebut dikeluarkan hasil model ramalan banjir disebabkan jangkaan hujan lebat berterusan di beberapa kawasan di lima daerah tersebut terutama di pinggir sungai dan kawasan rendah,” katanya.

 


Tag: