• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

Bantuan Kepada Usahawan Terengganu Naik Mendadak Sejak 2019

KUALA TERENGGANU, 17 November – Jumlah usahawan yang menerima bantuan kerajaan Terengganu seljak 2019 meningkat dengan ketara berbanding tahun-tahun sebelum itu.

Pengerusi Jawatankuasa Keusahawanan, Sumber Manusia, Industri Mikro dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Mohd Nurkhuzaini Ab Rahman berkata, ia membuktikan bahawa kerajaan sedia ada prihatin dan bersedia membantu usahawan.

Katanya, kami di Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) akan berusaha sehabis daya bagi mencapai hasrat kerajaan. 

“Sebelum 2018 hanya sekitar 100 orang sahaja setahun yang menerima bantuan kerajaan melaui YPU tetapi sejak 2019 lebih 400 orang setahun usahawan Terengganu telah disantuni.

“Jumlah peruntukan kali ini yang diluluskan sekali ganda dari tahun sebelumnya, saya yakin dan percaya lebih ramai lagi usahawan yang dapat kita bantu, insya-Allah,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa ucapan penggulungan Bajet 2022 dalam Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Belas (Bajet) di Dewan Undangan Negeri, hari ini.

Nurkhuzaini turut berkata, peruntukan RM10 juta untuk tabung usahawan sejahtera (TUGAS) tahun depan membolehkan pihaknya membantu lebih ramai usahawan terjejas akibat COVID-19. 


Tag: