• 15 Jul 2024 | 8 Muharam 1446

Bekalan Air Mula Pulih Di Semua Kawasan

KUALA TERENGGANU, 6 Mac - Masalah gangguan bekalan air di beberapa kawasan di negeri ini mula pulih sejak pagi tadi.

Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Air Terengganu (SATU), Ir Atemin Sulong berkata, 100 peratus kawasan termasuk di Kampung Ladang, Pulau Kambing, Pasir Panjang dan Gong Kapas telah mendapat semula bekalan.

"Buat masa ini dengan sebahagian pengguna mengalami tekanan rendah daripada kebiasaan. Kami memerlukan beberapa hari untuk kembali normal sepenuhnya.

"Saya memohon maaf atas kesulitan yang berlaku dan berharap agar semua bersabar, kami akan berusaha sebaik mungkin untuk selesaikan masalah ini sepenuhnya," katanya ketika dihubungi UPDI hari ini.

Ir Atemin.

Sementara, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau negeri, Dr Mamad Puteh memaklumkan, masalah yang berlaku adalah berpunca daripada sistem penapisan.

"Ia sebenarnya berkaitan dengan masalah ketiadaan air minggu lepas.

"Bermula kelmarin proses penggantian giat dijalankan, tetapi kadar tekanan air rendah menyebabkan berlaku pula masalah tak boleh nak 'flush'.

"Dalam tempoh gangguan air itu kawasan yang terjejas pihak SATU sediakan lori tangki air," katanya.

Pada Januari lalu pihak SATU memberitahu, tiga loji baharu sedang dibina bagi  menyelesaikan masalah air yang sering membelenggu penduduk di beberapa daerah .

Penyelesaian jangka panjang itu dijangkakan memberi manfaat kepada seluruh rakyat Terengganu bermula Aidilfitri nanti.

"Insya-Allah, Loji Air Bukit Berapit, Kuala Nerus dan Loji Air Losong (tambahan) yang sedang dibina pada dijangka siap dan boleh beroperasi awal April depan.

"Manakala sebuah lagi iaitu Loji Air Pulau Bahagia dijangka siap dan boleh beroperasi dalam beberapa masa lagi," ujar SATU.

Difahamkan sistem termasuk infrastruktur di loji air di Terengganu sudah berpuluh tahun tidak diperbaharui dan diganti.


Tag: