• 25 Jan 2022 | 21 Jamadil Akhir 1443

DOSM Sasar 30 Peratus Rakyat Terengganu Respon Secara E-Census

 
KUALA TERENGGANU, 19 Ogos - Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) Negeri Terengganu menyasarkan lebih 30 peratus penduduk Terengganu mengisi borang soal selidik Banci Penduduk dan Perumahan (Banci 2020) secara dalam talian e-Census 2020.
 
Pengarahnya Mohd Sofi Ali berkata, bagi tujuan itu pihaknya dimaklumkan, Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu sudah menghantar surat kepada semua jabatan supaya penjawat awam perlu  menggunapakai perkhidmatan itu.
 
Katanya, pada masa sama, pelbagai saluran termasuk media elektronik, media cetak, pengiklanan papan tanda dan media sosial telah digunakan bagi mempromosi kaedah e-Census 2020.
 
“Sekiranya mendapat kerjasama penduduk, terutama penjawat awam, pihaknya yakin apa yang disasarkan itu mampu dicapai sehingga 30 peratus pada akhir September ini.
 
“Orang awam boleh mengisi soal selidik melalui portal banci (e-Census) https://ecensus.mycensus.gov.my/,” katanya ketika dihubungi UPDI.
 
Oleh itu beliau berkata, kaedah e-Census 2020 diperkenalkan mulai 7 Julai sehingga 30 September ini adalah sebagai langkah berjaga-jaga dalam penularan wabak COVID-19.
 
"Inisiatif ini adalah sesuai dengan normal baharu sekarang, saya memilih dan selesa untuk mengisi data tersebut secara dalam talian. Saya berpendapat platform ini melicinkan urusan semua pihak serta mengurangkan risiko jangkitan COVID-19," jelasnya.
 
Tambahnya, untuk lebih terperinci, DOSM masih mengekalkan bancian secara bersemuka seperti yang diamalkan sebelum ini melibatkan tarikh yang ditetapkan adalah pada 7 hingga 24 Oktober depan.
 
“Bancian secara bersemuka ini akan menemui penduduk yang gagal respon secara dalam talian e-Census 2020.
 
“Dianggarkan seramai 3,260 pembanci dan 472 penyelia bertauliah akan dilantik oleh Pejabat Daerah kawasan masing-masing,” kata beliau.
 
Menurutnya, data banci yang terkini dan komprehensif akan menjadi sumber utama dan penting dalam penyediaan rancangan pembangunan Terengganu dan negara.
 
“Berdasarkan unjuran, dianggarkan bilangan penduduk Terengganu sehingga tahun ini, adalah sebanyak 1.3 juta membabitkan 290,000 tempat kediaman,” katanya.


Tag: