• 14 Jun 2024 | 7 Zulhijah 1445

DUN Terengganu Lulus Belanjawan 2023

KUALA TERENGGANU, 1 Disember –Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu hari ini meluluskan Belanjawan Negeri 2023 dengan tema ‘Memacu Terengganu Berdaya Tahan’ sebagai Enakmen Perbekalan 2023.

Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar merakamkan penghargaan terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang mengambil bahagian berbahas melibatkan implikasi kewangan berjumlah RM1.991 bilion.

“Segala pandangan, cadangan baharu dan cadangan penambahbaikan, malah kritikan yang baik untuk rakyat dan negeri akan dipertimbangkan dengan hati yang terbuka.

“Apa yang pasti, pendekatan meneliti keutamaan iaitu menentukan mana yang perlu didahulukan akan didahulukan, dan mana yang boleh dikemudiankan ajan dikemudiankan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Ucapan Penggulungan sempena Mesyuarat Ketiga Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Keempat Belas (Bajet) 2023 di Wisma Darul Iman, di sini hari ini.

Kerajaan turut menyatakan bahawa sebanyak RM500 juta diperuntukkan untuk Perbelanjaan Pembangunan dan RM30 juta untuk Perbelanjaan Bekalan Air.

Enakmen Perbekalan 2023 mendapat sokongan undian dengan majoriti terbesar apabila semua ADUN dari Barisan Nasional (BN) bertindak sebagai berkecuali ketika proses undian.

Sidang DUN ditangguhkan Yang Dipertua Dewan DUN Terengganu, Dato’ Yahaya Ali sehingga dimaklumkan kemudian.


Tag: