• 03 Dis 2021 | 27 Rabiul Akhir 1443

Gangguan Air, Hakisan Pantai Setiu Bergema Di Parlimen

KUALA LUMPUR, 21 Julai – Isu-isu rakyat di kawasan Setiu melibatkan masalah bekalan air dan hakisan pantai mencuri perhatian Dewan Rakyat yang bersidang semalam.

Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abdul Kadir ketika membahas Titah DiRaja berkata, tiga kawasan dalam parlimennya iaitu Kampung Bari Kecil, Kampung Tanjung Gelam dan Kampug Pengkalan Maras dikesan menghadapi masalah tersebut.

Katanya, kesulitan itu kian meruncing apabila ia memberi masalah dan mendatangkan rasa tidak selamat kepada komuniti setempat.

“Tekanan air yang rendah disebabkan kebocoran paip yang sudah usang dan tidak diganti, ia menggangu masyarakat untuk melakukan aktiviti harian dengan sempurna. 

“Isu hakisan di tiga kawasan yang agak kritikal dan memerlukan peruntukan segera sebelum datangnya musim tengkujuh nanti.  

“Saya mengharapkan Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) mengambil satu tindakan segera bagi menyelesaikan masalah ini,” ujarnya.

Dalam masa yang sama, Shaharizukirnain dalam perbahasannya itu turut membangkitkan beberapa isu nasional seperti pasaran buruh asing, cadangan pembinaan Lebuhraya Pantai Timur 3 dan gantian cuti rehat oleh penjawat awam.


Tag: