• 17 Jul 2024 | 10 Muharam 1446

'Giliran Kami Pula Bantu Penduduk Tepoh' - Ghazali

Oleh : Amiruddin Zamri

KUALA NERUS, 6 September - Sewaktu rakyat di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi menghadapi musibah banjir, pelbagai pihak termasuk sukarelawan dari DUN Tepoh diketuai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, Hishamuddin Abdul Karim menjalankan misi bantuan.

Kini apabila rakyat di Tepoh mengalami kesulitan akibat berlaku masalah air, Pegawai Penyelaras DUN Bukit Besi, Ghazali Sulaiman pula mengerakkan sukarelawannya untuk membantu meringankan beban dialami penduduk terjejas akibat masalah berkenaan.

"Kami merasa terpanggil untuk turut menghulurkan bantuan, mengerahakan tenaga bantu seramai 23 orang dengan menggunaka tiga buah kenderaan pacuan empat roda dan empat buah lori bagi digunakan dalam misi ini.

"Diantara kawasan yang kami jejaki ialah Kampung (Kg) Lerek dimana Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Kg berkenaan telah menjadi juru arah kepada kami dalam mengenalpasti rumah-rumah yang perlu disampaikan bekalan air ini.

"Pada sebelah petang kami telah menuju ke Bilik Operasi Bekalan Air Bersih di Batu Rakit, dimana kami diatur untuk menyampaikan bantuan ke Kg Gong Sekolah yang melibatkan seramai 110 orang yang terkesan akibat krisis air berlaku ini," ujarnya.

Beliau berkata demikian, ketika ditemui pihak media, ketika menjalankan misi berkenaan, di sini, baru-baru ini.

Ujarnya, banyak pengalaman yang diperolehi sepanjang menjalankan misi berkenaan.

"Secara tidak langsung menzahirkan bahawa kerja bantu-membantu yang digerakkan pelbagai pihak ini, menunjukkan bahawa masyarakat negeri ini melalui pimpinan-pimpinan di setiap DUN, sangat prihatin terhadap setiap masalah atau kesusahan yang menimpa.

"Juga melalui sukarelawan yang digerakkan oleh pelabagai Badan Bukan Kerajaan (NGO), dan  saya juga amat kagum dengan Jabatan Amal Malaysia (JAM) yang tidak mengenal erti penat lelah.

"Dalam menghulurkan khidmat bakti mereka dalam menjalankan misi ini demi memastikan kebajikan rakyat terjaga," katanya.


Tag: