• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

Hakim Danish Lakar Kejayaan Berganda Di Litar Mandalika

KUALA TERENGGANU, 21 Mac - Pelumba muda negara Hakim Danish Ramli terus mempamerkan aksi memukau apabila muncul juara perlumbaan kedua pusingan kedua Kejuaraan Asia Talent Cup (ATC) 2022 berlangsung di Lombok, Indonesia hari ini.

Kejayaan diraih di Litar Mandalika itu menyaksikan Hakim Danish melakar kejayaan berganda selepas turut menjuarai perlumbaan pertama di venue sama, semalam.

Malah, pelumba kelahiran Terengganu itu berjaya mengatasi kepantasan 28 minit 8.357 saat (s) yang dirakam pada perlumbaan terdahulu apabila melepasi garisan penamat perlumbaan kedua dengan catatan masa 28:6.916s.

Pelumba berusia 15 tahun itu meninggalkan dua pelumba Jepun, Gun Mie dan Shinya Ezawa yang menamatkan perlumbaan masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Keputusan tersebut sekali gus menyaksikan Hakim Danish kini mengungguli carta kedudukan pelumba dengan mengumpul 72 mata memintas Ezawa di tempat kedua dengan perbezaan satu mata manakala seorang lagi wakil Jepun Amon Odaki mengutip 54 mata di kedudukan ketiga.

Pusingan ketiga dijadual berlangsung di Jepun sebelum saingan diteruskan di Thailand (pusingan keempat), Malaysia (pusingan kelima) dan kembali semula ke Indonesia bagi pusingan terakhir. -- BERNAMA


Tag: