• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

Hampa Terlepas Juara, Afif Mahu Pamer Aksi Terbaik Untuk Orang Terengganu

KUALA NERUS, 2 Oktober- Pelumba pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha CKJ Racing, Ahmad Afif Amran fokus mempamerkan aksi lebih baik dalam saingan pusingan keenam Kejohanan Petronas Malaysian Cub Prix, yang berlangsung esok.

Berlumba di halaman sendiri, anak kelahiran Dungun itu hampa apabila menduduki tempat kedua di belakang pelumba pasukan Honda Yuzy Idemitsu Team, Azroy Hakeem Anuar dalam saingan CP150 peringkat kelima, sebentar tadi setelah perlumbaan ditamatkan akibat kemalangan pada pusingan terakhir perlumbaan.

"Memang saya tidak jangka trek berada dalam keadaan tidak baik kerana minyak tumpah akibat daripada pelumba yang terbabas.

"Marshall juga hanya sempat mengibarkan bendera kuning, kami sudah berhati-hati tetapi mungkin nasib tidak menyebelahi, kami terjatuh di selekoh keenam dan perlumbaan ditamatkan," katanya selepas perlumbaan di Litar Permotoran Terengganu, hari ini.

Namun, beliau bersyukur kerana keputusan pusingan ketiga terakhir, diambil sebagai keputusan akhir perlumbaan meletakkannya pada kedudukan kedua dengan catatan 14:04.818s.

Tambah Afif, bermain di Litar Permotoran Terengganu menjadi motivasinya untuk memperbaiki prestasi.

"Apabila main di hometown ini, apa yang boleh saya kata ada satu semangat luar biasa.

"Walaupun jika ada kekurangan dari segi jentera atau apa sahaja, saya rasa perlu cuba sebaiknya untuk memberikan yang terbaik kepada orang Terengganu.

"Untuk esok, saya akan 'keep pace race' macam tadi, cuma saya akan perbaiki sedikit sebanyak kesilapan dan memberikan yang terbaik," katanya.

Ahmad Afif kini berada di kedudukan kedua dari senarai keseluruhan perlumbaan dengan 58 mata.

 


Tag: