• 13 Jul 2024 | 6 Muharam 1446

Hayati Peristiwa Agung Israk Mikraj Dalam Kehidupan

KUALA TERENGGANU, 27 Januari – Bulan Rejab membawa umat Islam untuk menyelami peristiwa agung Israk dan Mikraj dalam kehidupan.

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata ia merupakan peristiwa besar dan membawa mesej yang penting ertinya kepada umat Islam.

Katanya, iaitu apabila berlaku pensyariatan ibadah solat kepada umat Nabi Muhammad S.A.W.

“Kerajaan negeri juga telah mengambil inisiatif dengan menganjurkan Bulan Penghayatan Ibadah Solat Peringkat Negeri Terengganu yang dilaksanakan secara tahunan sejak beberapa tahun yang lepas.

“Melalui bulan penghayatan ini, kerajaan negeri ingin mewujudkan kesedaran dan keperihatinan kepada seluruh anggota masyarakat untuk terus menjaga solat terutamanya secara berjemaah,” jelasnya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Bulan Penghayatan Ibadat Solat Peringkat Negeri bertempat di Masjid Kubang Ikan, Chendering di sini semalam.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Penerangan dan Dakwah Negeri, Mohd Nor Hamzah, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Dato' Yahaya Ali, dan Setiausaha Kerajaan Terengganu, Datuk Tengku Seri Bijaya Raja.

Tambah Dr Samsuri, solat juga berupaya mencegah kegiatan jenayah yang berlaku dalam masyarakat.

Di samping, solat juga menjadi penghalang kepada kerosakan akhlak dalam individu rakyat.

“Keadaan ini sekaligus dapat mewujudkan suasana masyarakat yang harmoni, berkat dan sejahtera.

Sementara itu, pelbagai aktiviti yang dirangka seperti Wacana Solat dan sains, Kursus Tahsin Solat dan Santuni pesakit di hospital sepanjang bulan Rejab ini.

“Saya menyeru kepada semua masyarakat untuk mengambil bahagian dalam setiap program yang dilaksanakan sempena Program Penghayatan Ibadah Solat peringkat negeri ini,” katanya.

 

 

 

 


Tag: