• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Hospital Pengajar UniSZA Dijangka Siap 30 Oktober Ini

Oleh: Khatijah Alias

HULU TERENGGANU, 17 Ogos - Projek pembinaan Hospital Pengajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) yang menelan kos sebanyak RM332 juta dijangka siap pada 30 Oktober 2021 ini.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau, Dr Mamad Puteh berkata projek reka dan bina ini telah bermula pada 21 Mac 2016 dan kini telah siap hampir 90 peratus.

"Kapasiti hospital ini adalah 200 katil, lengkap dengan peralatan moden seperti CT Scan, angriogram, mammogram dan lain-lain.

"Wabak Covid-19 telah meningkatkan kepenggunaan hospital terutamanya bahagian katil dan unit rawatan rapi (ICU), jadi dengan adanya kemudahan hospital ini, dapat menampung kegusaran masyarakat terhadapnya," jelasnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas lawatan tapak pada petang semalam.

Tambahnya, masih ada beberapa perkara perlu dipertingkatkan berkaitan kerja-kerja 'catch up', penghawa dingin dan lain-lain yang perlu disiapkan segera sebelum akhir Oktober nanti.

Turut hadir ke lapangan, Ketua Pengarah Kerja Raya, Dato' Ir Mohamad Zulkefly Sulaiman bersama meninjau persiapan akhir sebelum hospital ini diserahkan kepada pemiliknya.