• 13 Apr 2024 | 4 Syawal 1445

Hujan Berterusan Di Terengganu Sehingga Minggu Depan

KUALA TERENGGANU, 11 Februari - Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) kembali mengeluarkan amaran hujan berterusan kategori waspada di Terengganu bermula hari ini.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Muhammad Helmi Abdullah berkata, keadaan cuaca tersebut dijangka berterusan sehingga Ahad depan atau 13 Februari melibatkan kawasan di seluruh negeri.

"Amaran Hujan Berterusan (Waspada) dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda yang menunjukkan hujan/ribut petir sedang/dijangka berlaku melebihi 6 jam dalam tempoh tersebut di sesuatu kawasan.

"Luruan angin timuran juga dijangka berterusan sehingga tarikh tersebut.

"Keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan kelembapan yang berpotensi membawa hujan berterusan di negeri-negeri pantai timur Semenanjung katanya berdasarkan analisis model MET Malaysia Weather Research and Forecasting Model (MET-WRF), European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) dan Global Forecast System (GFS).

Jelasnya, orang awam adalah dinasihatkan untuk sentiasa merujuk laman web www.met.gov.my dan semua media sosial serta memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat yang terkini dan sahih.