• 16 Jun 2024 | 9 Zulhijah 1445

Ihya’ Ramadhan: Usaha Dakwah Perlu Dipergiat

Oleh : Hafiz Sahidi

KUALA NERUS 19 April– Usaha dakwah dan penghayatan bulan Ramadhan perlu dipergiatkan agar dapat memberi kesan yang lebih mendalam kepada masyarakat beragama Islam.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Terengganu, Yang Berhormat Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata, program-program menghidupkan bulan Ramadhan perlu dilakukan dan dijalankan secara berkala dalam menghayati kesucian bulan ini.

 “Usaha YADIM dalam menghidupkan bulan ramadhan ini sepatutnya disambut baik oleh semua pihak dalam kita menghayati dan memperbanyakkan amal ibadat kita di bulan suci ini” katanya.
Beliau berkata demikian ketika merasmikan program Bicara Dakwah dan Majlis Pelancaran Ihya Ramadan Sebulan YADIM (IRSYAD 360) YADIM Terengganu di Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Dato’ Razali Ismail, Batu Rakit pada 19 April.


Turut diadakan dalam majlis ini ceramah Bicara Dakwah bertajuk “Rahsia Sihat Bulan Ramadhan” yang disampaikan oleh Prof. Dr Harmy Yusof dari Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA), Timbalan Presiden 1, Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia.

Kira-kira 100 orang peserta daripada kalangan kakitangan dan mahasiswa IPG menyertai program Bicara Dakwah yang dianjurkan ini.

Turut hadir ke majlis ini, Pengerusi Majlis Amal Islami Malaysia Terengganu, Yang Berbahagia Dato’ Dr. Abd. Rashid Che Ali dan Timbalan Pengarah IPG Dato’ Razali Ismail, Aminuddin Abu Bakar.

 


Tag: