• 14 Apr 2024 | 5 Syawal 1445

Inovasi Tempatan Tembusi Peringkat Global

KUALA NERUS, 2 Jun- Banyak produk Inovasi tempatan berjaya menembusi pasaran di peringkat antarabangsa.

Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Ahmad Amzad Hashim berkata, ramai pencetus inovasi dari negeri Terengganu mendapat pengiktirafan antarabangsa.

“Kita sentiasa ada wakil dari Terengganu yang memenangi 'award' di peringkat antarabangsa seperti kumpulan pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Besut yang memenangi Pertandingan Pendidikan Sains dan Teknologi Nuklear di Austria.

“Begitu juga, kumpulan pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Panji Alam yang telah memenangi pertandingan Inovasi di peringkat dunia seperti Romania dan lain-lain.

“Dengan ini, menunjukkan bahawa kita tidak lagi ketandusan bakat dengan tanggungjawab yang kita laksanakan di Kementerian Sains dan Teknologi (MOSTI) bukan sekadar membangkitkan minat namun kita juga melihat pencapaian dan kejayaan mereka di peringkat yang lebih tinggi," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Malaysia Techlympics Zon Timur Kuala Nerus di sini hari ini.

Ahmad Amzad berkata program seperti itu akan diteruskan lagi supaya mereka yang terlibat dalam bidang ini dapat menjadi pencipta produk inovasi yang berwibawa bukan sahaja ketika masih muda bahkan dapat menyumbangkan kemampuan dan bakat mereka kepada negara pada masa akan datang. 

 


Tag: