• 22 Jun 2024 | 15 Zulhijah 1445

Jambatan Angkat Bergelap Sejam Sahut Kempen 'Earth Hour'

KUALA TERENGGANU, 26 Mac - Jambatan Angkat Kuala Terengganu pada malam tadi telah bergelap selama satu jam bagi menyahut kempen 'Earth Hour' bertemakan 'Invest On Our Planet'.

Ketua Pegawai Eksekutif TI Properties Sdn Bhd, Awasi Mohamad berkata, lampu yang meneranggi sepanjang jambatan ikonik itu telah dipadamkan bermula jam 8.30 hingga 9.30 malam.

"Dengan mengambil langkah-langkah kecil ini, ia mampu membawa impak besar terhadap bumi kita dan memberi inspirasi kepada semua untuk membuat perubahan ke arah masa depan yang mampan.

"Saya harap kempen ini mendapat sokongan semua pihak dalam mewujudkan dunia yang lebih mampan dan memberi impak positif kepada perubahan iklim negara,"katanya menerusi suatu kenyataan, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut katanya, pihaknya sentiasa menyahut kempen tersebut pada setiap tahun dalam usaha menyokong dan menjayakan pemulihan bumi.

" Ia adalah kempen global yang menyatukan komuniti di seluruh dunia bagi melindungi planet ini dengan menggalakkan orang ramai menutup lampu satu jam sebagai isyarat simbolik perpaduan.

"Bagi meningkatkan kesedaran tentang perubahan iklim dan kesan alam sekitar daripada penggunaan cahaya,"ujarnya.

Menurutnya, antara perkara yang boleh dilakukan oleh orang ramai bagi menyahut kempen berkenaan adalah dengan mencabur soket elektronik apabila tidak digunakan.

"Bagi mengurangkan penggunaan tenaga dan gunakan mentol lampu serta peralatan yang cekap tenaga bagi penjimatan elektrik,"ujarnya.


Tag: