• 26 Okt 2021 | 19 Rabiul Awal 1443

JHEAT Lupus Empat Tan Abu Al-Quran

Mohd Nor melepaskan kiub abu ke laut.

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dengan kerjasama Jabatan Laut Malaysia Wilayah Timur melupuskan sebanyak 400 kiub abu al-Quran di perairan Pulau Kapas, Marang, hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Mohd Nor Hamzah berkat, kiub seberat empat tan itu adalah hasil pembakaran 10,000 mushaf.

"Ini adalah kali ke lapan kita melupuskan abu al-Quran sejak 2012 dan inovasi abu dalam bentuk kiub bermula tahun 2016. Ini menyelesaikan masalah abu bertebangan semasa proses pelupusan selain lebih selamat untuk alam sekitar," katanya.

Sebanyak 400 kiub abu dengan anggaran 10 kg setiap kiub.

Mohd Nor turut menyeru orang ramai yang ingin melupuskan al-Quran dan bahan bercetak mengandungi ayat suci al-Quran untuk menyalurkan bahan tersebut di masjid kawasan masing-masing.

"Masjid pula boleh menyalurkan bahan di pejabat agama daerah. Setakat ini, JHEAT tidak mengenakan sebarang bayaran untuk melakukan pelupusan atas tanggungjawab kita terhadap agama," katanya.

Program itu turut dihadiri Penolong Pegawai Penguatkuasa, Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran Kementerian Dalam Negeri, Suhana Sahidin dan Penolong Pegawai Kawalan Alam Sekitar, Mohd Nizam Abdul Latif.

Abu dalam bentuk kiub lebih praktikal untuk dilupuskan.


Tag: