• 18 Jun 2024 | 11 Zulhijah 1445

Keluarga Pertanian Terengganu Terima Penghargaan

KUALA TERENGGANU, 5 Januari – Keluarga Pertanian Terengganu menerima anugerah penghargaan dalam acara tahunan di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Pembangunan Luar Bandar, Dr Azman Ibrahim berkata Keluarga Pertanian Terengganu tersebut terdiri daripada semua Jabatan Pertanian di seluruh daerah dalam negeri ini.

Katanya, acara ini bertujuan untuk menyampaikan amanat tahunan dan anugerah-anugerah dalam pelbagai kategori kepada semua Jabatan Pertanian.

“Di samping, kita mengimbas kembali kejayaan-kejayaan yang dicapai bersama sepanjang tahun 2022.

“Tidak dinafikan juga kekurangan yang perlu diperbaiki bagi menghadapi 12 bulan akan datang pada tahun 2023 nanti,” jelasnya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Amanat Sektor Pertanian Negeri Terengganu Tahun 2023 bertempat Dewan Permata, Permai Hotel di sini semalam.

Turut hadir, Timbalan Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Pembangunan Luar Bandar, Hilmi Harun.

Tambah Dr Azman, pelbagai cabaran sukar yang kita lalui terutamanya berdepan dengan wabak COVID-19 yang menjejaskan banyak perkara dalam sektor pertanian.

“Pelbagai usaha juga kita lakukan demi untuk bangkit semula.

"Justeru melalui data-data peningkatan hasil pertanian menunjukkan kita berjaya melepasi serta mengatasinya,” katanya.

Pada majlis itu, Dr Azman turut menyampaikan Anugerah Kecemerlangan Persijilan Skim Amalan Pertanian Baik (myGAP) dan Skim Persijilan Organik (myOrganic) 2022 kepada 52 peserta.

 

 

Tag: