• 19 Mei 2024 | 11 Zulkaedah 1445

Kerajaan Lulus Rumah Mayat Masyarakat Cina

KEMAMAN, 21 Oktober - Kerajaan negeri telah meluluskan pemberian hak milik geran tanah kepada masyarakat Tiong Hua untuk pengurusan rumah mayat.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Pembangunan Nasional negeri, Hanafiah Mat berkata, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar telah meluluskan pemberian hak milik geran tanah tersebut.

“Selama lebih empat tahun juga Pejabat Tanah Daerah Kemaman telah berusaha untuk proses dalam meluluskan hak milik geran tersebut.

“Dengan pemberian ini, masyarakat Tiong Hua dapat mendirikan tempat sementara bagi rumah mayat kerana yang sedia ada telah terlalu lama iaitu berpuluh-puluh tahun," jelasnya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Penyampaian Hakmilik Rumah Mayat Kaum Cina, Mukin Cukai bertempat di Dewan Seri Amar, Cukai, Kemaman semalam.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili dan Pengerusi Himpunan Tiong Hua, Dato’ Soh Kok Hiang,

Tambah Hanafiah, apabila berlaku kematian dalam masyarakat Tiong Hua akan ditempatkan di rumah mayat sebelum ke proses seterusnya.

Beliau berkata, selama empat tahun kerajaan negeri memerintah Terengganu yang mana semua kaum tidak mengira bangsa dan agama mendapat layanan yang sama rata.

Sementara itu, kehadiran masyarakat Tiong Hua pada malam itu begitu ramai menandakan keterujaan mereka dalam pemberian hak milik geran tersebut. 

 


Tag: