• 03 Feb 2023 | 12 Rejab 1444

Kluster Bukit Biah, Terengganu Babitkan Aktiviti Agama

KUALA TERENGGANU, 23 Januari - Satu kluster baharu COVID-19 membabitkan aktiviti keagamaan dikesan di Terengganu hari ini.

Kluster Bukit Biah yang dilaporkan di Hulu Terengganu, Kuala Terengganu, Besut dan Kemaman sudah merekodkan 39 kes daripada saringan yang dijalankan terhadap 131 individu.

Kementerian Kesihatan (KKM) memaklumkan, kluster ini melibatkan satu perhimpunan keagamaan di Kuala Lumpur dan dihadiri beberapa kes dalam kluster ini.

Sementara itu, menurut Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) kes indeks bagi kluster ini ialah kes 788 yang merupakan seorang lelaki, berusia 38 tahun dan dilaporkan positif COVID-19 pada 16 Januari 2021.

"Kes indeks mempunyai sejarah perjalanan ke Seri Petaling, Kuala Lumpur mengikuti majlis ilmu bersama ahli rombongan," ujar kenyataan itu.

Mengulas lanjut, JKNT turut memberitahu, satu lagi kluster baharu yang didaftarkan di Terengganu hari ini ialah Kluster Kampung Guntong Luar.

"Ia melibatkan daerah Setiu dan Kuala Nerus di. Kes indeks bagi kluster ini ialah Kes 621 yang merupakan seorang lelaki berusia 51 tahun dan dilaporkan positif COVID-19 pada 13 Januari 2020.

"Kes indeks mempunyai sejarah perjalanan ke Kuala Lumpur bersama beberapa orang yang lain.

"Saringan kontak rapat telah berjaya mengesan kes-kes yang mempunyai kaitan dengan kes ini," tambah kenyataan itu.


Tag: