• 22 Mei 2024 | 14 Zulkaedah 1445

Lebih 2,000 Penduduk Di Dua Kampung Di Kemaman Nikmati 4G

KEMAMAN, 13 Julai – Lebih 2,000 penduduk di daerah ini bakal menikmati jaringan telekomunikasi 4G yang lebih baik selepas dua menara komunikasi baharu dibina di Kampung Pengkalan Rangoon dan Kampung Pondok Pasir.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dalam satu kenyataan berkata, dua menara tersebut telah beroperasi sepenuhnya sejak bulan lepas.

“Selain itu, projek talian tetap gentian optik di daerah Kemaman juga sedang giat dilaksanakan melibatkan 8,928 premis.

“Sehingga kini, sebanyak 6,091 premis baharu telah mendapat jaringan gentian optik berkelajuan tinggi manakala baki 2,837 akan siap menjelang suku keempat tahun 2022.

Tambahnya, peluasan rangkaian gentian optik dan pembinaan menara-menara komunikasi baharu di bawah Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) ini akan memberi manfaat kepada komuniti untuk aktiviti atas talian.

“Melalui usaha-usaha ini, para penduduk dapat melaksanakan pelbagai aktiviti seharian seperti pembelajaran, Bekerja Dari Rumah (WFH), perhubungan mahupun aktiviti ekonomi dalam talian, dengan lancar,” jelasnya lagi.

Terdahulu, Pengarah MCMC Terengganu, Mohd Fairus Muhamad dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir. Saiful Azmi Suhaili telah membuat peninjauan bersama pihak Maxis berkenaan operasi rangkaian 4G di Kampung Pengkalan Rangoon, Kemaman.