• 14 Jun 2024 | 7 Zulhijah 1445

LTDL : Terengganu Jadi Tumpuan Dunia

KUALA TERENGGANU, 24 September – Terengganu menjadi tumpuan dunia setelah menjadi tuan rumah perlumbaan Petronas Le Tour De Langkawi (LTDL) 2023 pada pusingan pertama dan kedua.

Perlumbaan pertama LTDL bermula daripada Kerteh ke Kuala Terengganu yang melibatkan laluan sepanjang 187.4 km.

Perlumbaan yang berakhir di Dataran Shahbandar itu turut menawarkan tiga zon pecut di Dungun, Ajil dan Tok Jamal selain dua zon bukit di Jerangau dan Sekayu.

Terdahulu, Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri mengucapkan selamat datang kepada semua peserta, pihak pengurusan, penonton dan semua yang terlibat dengan Petronas Le Tour De Langkawi 2023.

“Buat perhatian semua juga, ada beberapa jalan yang ditutup bagi memberi laluan kepada program ini.

“Boleh rancang perjalanan anda bagi pengguna jalan-jalan yang terlibat,” katanya dalam hantaran di laman Facebook rasmi miliknya semalam.

Terengganu merupakan penaja utama perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 dalam satu majis yang diadakan di Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil baru-baru ini.

Terengganu tampil dengan jumlah penajaan hampir RM1 juta meliputi tajaan wang tunai berjumlah RM800,000 selain menyediakan bantuan logistik.

Peringkat kedua perlumbaan hari ini bermula di ‘Drawbridge’ Kuala Terengganu menuju ke Kota Bharu, Kelantan sejauh 186.2km.

 


Tag: