• 14 Apr 2024 | 5 Syawal 1445

Madrasah Khairul Insan Gigih Pulihkan Penagih Dadah

 

HULU TERENGGANU, 11 September - Tanpa pagar, kawalan keselamatan yang ketat serta kerahan atau arahan tegas serta keras, ramai berpendapat tentunya agak mustahil untuk membimbing serta merawat penagih dadah terutama yang kronik apatah lagi pernah menghuni tirai besi beberapa kali.

Namun, bagi Madrasah Khairul Insan yang sudah membantu ratusan penagih dadah kembali ke masyarakat dan menjadi insan lebih baik, kaedah yang keras serta paksaan bukanlah jawapan bagi menyelesaikan masalah itu.

Mengimbau kembali penubuhan Madrasah yang berkeluasan 6 ekar ini, Zainal Abidin Saidin berkata, dengan keinginan membantu masyarakat terutama remaja Melayu, Allahyarham Ustaz Zulkifli Ismail menubuhkan Madrasah ini pada 1997.

Sementara itu, penghuninya terdiri daripada pelbagai latar belakang dan kerjaya berjaya merawat ribuan penagih yang datang secara sukarela dan dihantar oleh pihak keluarga bagi melepaskan diri daripada cengkaman dadah.

Beliau berkata disini rutin harian penghuni disini mewajibkan solat lima waktu berjemaah,bertalaqi dan diajar dengan ilmu agama seperti membetulkan solat, amalan zikir dan puasa bagi mendekatkan diri dengan Tuhan.

"Selepas solat subuh mereka yang sudah dibahagi tugasan untuk memasak, bertani, kebersihan kawasan madrasah dan mengangkut air sungai Jenagor untuk kegunaan harian," jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media UPDI selepas melawat Madrasah di sini, hari ini.

Tambah Zainal Abidin, mereka yang masuk ke situ, ada yang datang dari Terengganu, Kedah, Selangor dan Pahang terdiri daripada remaja, dewasa dan yang sudah berumur.

"Disini tiada dikenakan bayaran khusus dikenakan untuk menghuni, sumber kewangan operasi madrasah ini mendapat sokongan dari pihak MAIDAM dan Infaq dari orang perseorangan dan keluarga penghuni itu sendiri.

"Sekarang ini pihak Madrasah sedang membina pusat pengajian Al Quran untuk penghuni dan anak anak orang kampung yang ingin belajar Al Quran.

"Pihak kami amat mengalu-alukan sebarang kerjasama mahupun bantuan yang ingin dihulur individu, syarikat atau badan berkaitan di negara ini bagi kelangsungan Madrasah itu dan membantu anak bangsa belajar Al Quran selain untuk memulihkan diri dari penagihan Dadah," ujarnya.

Sementara itu Pengerusi JKPD Hulu Terengganu, Ustaz Maliaman Kassim, berkata pihaknya menyanjung tinggi usaha pihak persendirian mendirikan pusat pemulihan dadah seperti Madrasah Khairul Insan ini kerana ia perlu bagi mengembalikan semula bekas penagih kepada kehidupan biasa.

"Selain kegigihan penghuni disini yang gigih untuk membina tempat pengajian Al Quran untuk kegunaan mereka dan anak anak penduduk sekitar.

"Kita juga akan memberikan komitmen untuk bersama walaupun dengan kekangan kewangan,tetapi kita akan membantu dan memberikan kerjasama," katanya.