• 15 Jun 2024 | 8 Zulhijah 1445

Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri ‘Ustaz Man’ Meriah

HULU TERENGGANU, 9 MEI – Rumah Terbuka Aidilfitri Dewan Undangan Negeri (DUN) Ajil hari ini berlangsung dengan meriah dalam suasana Keluarga Malaysia apabila dikunjungi lebih 5,000 masyarakat sekitar Hulu Terengganu.

Pengunjung memenuhi Dewan Sivik Ajil bermula pukul 9 pagi bagi bersama-sama memeriahkan sambutan Aidilfitri.

Pelbagai lapisan masyarakat hadir memeriahkan majlis dengan sajian pelbagai juadah raya tradisi Terengganu seperti Nasi Dagang dan kuih-muih serta dihiburkan dengan nyanyian daripada kumpulan 'Seedrain'.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ajil, Maliaman Kassim berkata, majlis rumah terbuka diadakan kali pertama selepas dua tahun tidak diadakan ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat penularan COVID-19 di seluruh negara.

“Sambutan Hari Raya Aidilfitri kali ini seperti biasa setiap tahun dihadiri masyarakat di daerah ini dan Alhamdulillah ramai juga orang luar daerah turut hadir.

“Terima kasih kepada semua yang hadir yang mana makanan dan juadah disediakan oleh JPKK di daerah ini,” katanya di sini hari ini.

Turut hadir memeriahkan majlis Yang Dipertua DUN, Datuk Yahaya Ali dan isteri serta Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manir, Hilmi Harun.

Dalam pada itu seorang pengunjung, Muhammad Razali, 45, berkata, dia bersama keluarga dan rakan-rakan hadir ke rumah terbuka Aidilfitri DUN Ajil seawal pukul 9 pagi.

Katanya, sambutan Hari Raya kali ini amat bermakna sekali selepas 2 tahun tidak dapat meraikan akibat wabak Covid-19.

“Di sini kami dapat bersama menikmati pelbagai makanan seperti lemang dan ketupat bersama masyarakat selain bertemu dengan ADUN Ajil.

“Kami amat teruja sekali dan berharap sambutan hari raya seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang,” katanya.