• 23 Jun 2024 | 16 Zulhijah 1445

KUALA TERENGGANU, 28 Jun - Buaya jantan yang dikenali sebagai 'Mamat' berjaya ditangkap oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) negeri hari ini.

Pengarahnya, Dr Abdul Malek Mohd Yusuf, berkata kaedah tangkapan secara menjerat telah dilakukan pada jam 4.30 petang tadi setelah pemasangan tiga unit perangkap buaya kawasan lombong tinggal di Kampung Tepoh, Kuala Nerus sejak pertengahan bulan Mei tidak berjaya.

"Reptilia berukuran 12' 8" telah berjaya ditangkap pada jam 5.45 petang menggunakan perangkap buaya dengan operasi tangkapan oleh 17 anggota dan operasi tamat pada jam 6.30 petang.

"Buaya itu akan dibawa ke Paya Indah Wetland (PIW) bagi menjamin keselamatan orang awam dan dalam masa sama menjamin kelangsungan hidup reptilia terbabit," ujarnya.

Terdahulu, seekor buaya tembaga digelar Mamat muncul semula di kawasan lombong tinggal di Kampung Tepoh, dan dikatakan semakin membesar.

Sebelum ini, pada 2019 kisah Mamat menarik perhatian penduduk di sekitar kampung itu apabila ia muncul kembali setelah menghilangkan diri selama dua tahun di kawasan lombong tinggal berkenaan.