• 14 Jun 2024 | 7 Zulhijah 1445

Manfaatkan Kedatangan Bulan Ramadan

KEMAMAN, 28 Mac -Ahli Parlimen Kemaman, Che Alias Hamid menyeru kepada seluruh umat Islam khususnya pengunjung dan peniaga di sekitar pusat beli beah Mesra Mall, Kerteh untuk manfaatkan kedatangan bulan Ramadan dengan sebaik-baiknya.

Katanya, bulan Ramadan merupakan bulan latihan umat Islam bagi melahirkan insan yang bertaqwa kepada Allah SWT.

"Taqwa dengan erti kata lain takut kepada Allah SWT, ambillah peluang untuk kita manfaatkan bulan mulia ini dalam meningkatkan amal ibadah," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada program Semarak Ramadan D'Hati Parlimen Kemaman yang berlangsung di pusat beli belah itu.

Program tersebut anjuran Akademi Didik Ulama Amilin Kemaman dengan kerjasama Pejabat Khidmat Masyarkat (PKM) Ahli Parlimen Kemaman, PKM DUN Kemasik, PKM Penyelaras DUN Kijal, PKM ADUN Cukai dan PKM ADUN Air Putih.

Taqwim Ramadan dan beberapa cenderahati telah diagihkan kepada para peniaga dan pengunjung sejurus selesai pelancaran program.

Sementara itu, beliau turut melahirkan rasa syukur di atas pelaksanaan solat tanpa penjarakan sosial di masjid-masjid dan surau di Terengganu selaras dengan negara memasuki Fasa Peralihan Pandemik pada 1 April ini.

"Saya mengharapkan supaya kita dapat memanfaatkan peluang yang diberikan daripada awal sehingga akhir Ramadan tahun ini.

"Sebuah hadis menyebutkan: Bulan Ramadhan, awalnya rahmah, tengah-tengahnya maghfirah dan akhirnya adalah pembebasan dari neraka," ujarnya.


Tag: