• 21 Feb 2024 | 11 Syaban 1445

Misi Bantuan Air Diperluaskan, 8 Lori Persendirian Diguna

SETIU, 5 Ogos - Susulan rumah penduduk yang terputus bekalan air di Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit bertambah, pihak Pusat Khidmat Masyarakat telah memperluaskan misi agihan bantuan air.

Pegawai Penyelaras DUN Batu Rakit, Mohd Shafizi Ismail berkata, sebanyak lapan lori tambahan milik persendirian telah diguna bagi mengagihkan air ke kawasan yang masih terjejas.

“Alhamdulillah, setiap malam sejak krisis air melanda, kerjasama Jabatan Amal Malaysia dan Pemuda Pas Batu Rakit berjaya mengagihkan air ke 20 kampung (kg) antaranyan,Taman Perumahan Wakaf Tengah, Taman Perumahan Mengabang Lekor, Kg Bukit Cempaka, Pasir Puteh, Lingai, Gong Lingai, Bukit Wan, Darat Batu Rakit.

“Melihat daripada keperluan semasa PKM Batu Rakit, telah meluaskan misi bantuan air ke 3 Mukim iaitu Mukim Bukit Cempaka yang bertempat di Gong Lingai, Masjid Bukit Cempaka dan Wakaf Catur. 

"Seterusnya, Mukim Wakaf Cagak di lokasi Balai Raya Pancur Sejuk, Masjid Darat Batu Rakit, Kubur Timah dan Wakaf Cagak. Akhir sekali, di Mukim Mengabang Telipot bertempat di Taman Melor dan Banggol," katanya.

Dalam perkembangan sama, beliau memohon agar masyarakat yang terkesan dengan masalah bersabar kerana ia dijangka selesai esok.

"Baru-baru ini dalam kenyataan rasmi Syarikat Air Terengganu Sdn. Bhd. (Satu) memaklumkan ganguan air akan berlaku akibat kerosakan paip yang berlaku di dasar Sungai Terengganu. 

"Difahamkan, kerosakan paip itu turut menyebabkan lebih 31,522 penduduk Dun Batu Rakit menghadapi gangguan bekalan air," katanya.

Pusat Khidmat Masyarakat DUN Batu Rakit turut memohon kerjasama orang ramai untuk mematuhi penjarakan fizikal dan memakai pelitup muka ketika mendapatkan bekalan air daripada lori dan sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada JPKK kawasan masing-masing.


Tag: