• 25 Mei 2024 | 17 Zulkaedah 1445

MISZ Home Sediakan Rawatan Fisioterapi Ke Rumah

KUALA TERENGGANU, 26 Januari - MISZ Home Physiotheraphy (M) Sdn.Bhd menjadi pusat rawatan fisioterapi pertama di negeri ini yang menyediakan perkhidmatan terus ke rumah pesakit dengan menggunakan teknik serta teknologi terkini.

Pengurusnya, Muhammad Izzat Syazwan Zakaria berkata, bertemakan slogan 'kekayaan sebenar adalah kesihatan' MISZ Home menetapkan matlamat untuk membantu seluruh masyarakat dengan rawatan efektif .

"Pihak kami menyediakan rawatan ke rumah bagi memudahkan pesakit terutamanya yang mengalami penyakit strok kerana kita tahu pergerakan mereka sangat terbatas tambahan pula terpaksa menunggu giliran bagi mendapatkan rawatan di hospital kerajaan

"Kini alhamdulillah dah ramai yang tahu, pada wakanya orang tidak percaya dengan rawatan fisio ini kerana menyangka ia adalah berasaskan rawatan urutan semata-mata, jadi bermula tahun 2017 saya berazam untuk ubah kefahaman masyarakat agar menyakini kaedah seumpama ini.

"Testimoni yang dijalankan terhadap penerima rawatan daripada kalangan pesakit strok, ramai yang tidak boleh bergerak akhirnya dalam masa dua minggu dengan izin Allah boleh berjalan, juga pada tahun 2018 terdapat satu kes bayi yang tidak bergerak, tapi selepas menjalani rawatan ini bayi itu boleh melakukan pergerakan," ujarnya.

Beliau berkata demikian, ketika ditemui pihak Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI), di pusat rawatan berkenaan, terletak di Tingkat Bawah Kompleks Perkedaian Permint Harmoni, Jalan Batas Baru, di sini, baru-baru ini.

Mengulas mengenai rawatan yang dijalankan, katanya fisioterapi meliputi pesakit strok, scoliosis, parkinson, sakit sendi serta mereka yang cedera akibat kemalangan dan rawatan kepada kanak-kanak autism, CTEV9 (clubfoot), 'cerebral palsy' dan 'develolment delay'.

"Rehab sukan untuk atlet dan mereka yang aktif dalam sukan ditawarkan rawatan first aider, kecederaan otot akibat sukan, sesi 'recovery', urutan, 'tapping', latihan istimewa sukan dan 'ice bath'. Paling istimewa kami juga menyediakan jururawat peribadi ke rumah dengan menyediakan khidmat cuci luka, mandikan pesakit, tukar tiub makan dan tiub kencing serta sedut kahak pesakit.

"Kami sanggup menyediakan perkhidmatan ke rumah kerana pesakit yang terlantar atau tidak mampu untuk menjalani fisioterapi di hospital dengan harga berpatutan, yang saya boleh bagitahu ialah jika pesakit hendak dibawa ke hospital sewa ambulans dah RM300 pergi balik, dengan harga sebegitu kami boleh menawarkan empat sesi rawatan di rumah.

"Kami juga menyediakan servis tambahan seperti bekam, urutan perubatan, pembetulan tulang, ceramah kesihatan, perhidmatan ambulans dan servis sewa oksigen. Perkhidmatan yang kami jalankan adalah patuh syariah di mana pesakit wanita untuk perawat wanita, manakala pesakit lelaki adalah untuk lelaki. kakitangan kami walaupun masih muda semuanya terlatih dan mempunyai kelayakan serta pengalaman," katanya.

 

Mengulas mengenai kejayaan yang pernah dicapai katanya, syarikatnya itu pernah memenangi pertandingan 'Khazanah Impact Innovation Challenge (KIIC)'.

"Fokus utamanya ialah pembangunan rumah orang tua dan warga emas menjelang tahun 2050, sebelum ini kita telah berjaya menambat hati juri dengan menunjukkan model bisnes yang kami jalankan ini.

Selain itu katanya, MISZ home bercita-cita besar pada masa akan datang untuk mewujudkan rumah penjagaan orang tua secara swasta dengan menyediakan perkhidmatan yang terbaik.

"Di samping perkhidmatan ini akan dikembangkan di Dungun, Kemaman dan Insya-Allah kita akan buka di Tanah Merah, Kelantan. 

"Sebenarnya kita mempunyai perancangan dan strategi yang besar untuk memperkenalkan MISZ Home ini. Kerana itu, kami juga bersedia untuk menjalinkan kerjasama dengan kerajaan negeri untuk menjadi penaja acara sukan dan sebagainya, setakat ini kami telah menjadi penaja kepada pasukan ragbi Terengganu, Terengganu Cycling Team (TSG) agar lebih dikenali masyarakat," ujarnya.

 

 


Tag: